Меню
Твоята количка

Икона Св Богородица Одигитрия

Икона Св Богородица Одигитрия
Икона Св Богородица Одигитрия
Икона Св Богородица Одигитрия
Икона Св Богородица Одигитрия
Икона Св Богородица Одигитрия
Икона Св Богородица Одигитрия
Икона Св Богородица Одигитрия
39.99лв.
  • Наличност: В наличност
  • Код на продукта:: 98424
Поръчай на: 0897 628 400
Работно време: 09:30-12:30 / 13:00-18:00 часа

Св. Богородица Одигитрия, или Пътеводителка така се превежда името на тази Богородица. Малка България е щастлива да има две чудотворни “ Пътеводителки “. Едната се намира в малкото село Българево, Бургаско и легендите разказват, че образа на иконата е много истински и близък до реалния лик на Божията майка.
Другата икона е позната на всички българи, защото става дума за Чудотворната Богородица от Рилския манастир.Много старо предание разказва, че иконата е била подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, известна като Мара бяла българка – жената християнка на султан Мурат 1. По този начин, наред с религиозната си стойност като християнска светиня, тя добива и историческо значение, свързва се с българската съдба.
Има и друго предание, според което византийският император Мануил 1 Комнин по време на война носел със себе си неголяма икона на Св. Богородица, около чийто образ били вградени частици от мощите на 32-ма светии- за закрила в битките. При един поход през 1173г. императорът минавал през Средец. Внезапно се разболял и по време на лечението си посещавал църквата „ Св. Георги – Победоносец“ ( днешната Ротонда). По онова време в храма били мощите на няколко светци. Мануил 1 Комнин се поклонил пред мощите на Св. Иван Рилски и оздравял. В знак на благодарност подарил чудотворната икона Осеновица ( осеняваща) на манастира, за да придружава винаги мощите на Св. Иван Рилски.
Многобройни чудеса са станали пред чудотворния образ на Божията Майка. Тя е бърза помощница при тежки заболявания и масови епидемии. През 1925г. спасява манастира от огромен пожар.
Пътеводителка , осеняваща и до днес се прекланяме почитно пред светлия и образ.

Какво покровителства иконата '' Св Богородица Одигитрия“?

Покровителства: дом, семейство, здраве, намиране на изгубени вещи; Моли се за рожба, женитба, дори за дефекти в говора, най-бързо изпълнява намислените желания и прави чудеса

ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Материал:дърво
Размер:височина 23 см. ширина-17 см.
Ръчна изработка

Напишете отзив
Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър