Меню
Твоята количка

Икона Света Богородица с Младенеца

Икона Света Богородица с Младенеца
Икона Света Богородица с Младенеца
34.99лв.
  • Наличност: В наличност
  • Код на продукта:: 13481
Поръчай на: 0897 628 400
Работно време: 09:30-12:30 / 13:00-18:00 часа

Според преданието тази икона е нарисувана от Св. Лука. По времето на последния византийски император иконоборец Теофил( 829-842) тя била пазена тайно в дома на една благочестива вдовица в Никея. Един ден в дом й нахлуват група войници, изпратени да търсят и унощожават икони. За да запази светинята вдовицата им обещала пари и те се съгласили да и оставят иконата до следващия ден. На тръгване един от тях  ударил с копието си по светия образ и от него рукнала кръв. (Заради тази случка всички копия на чудотворната икона,  изобразяват Богородица с кръв по лицето.)

Когато войниците си отишли, вдовицата дълго се молила пред иконата и предавайки я на самата Богородица с вяра я пуснала в морето. И станало чудо. Иконата, подета от невидима сила заплувала изправена по вълните. Скоро синът на вдовицата бягайки от иконоборците отишъл в Света гора и приел монашество. Той разказал на другите монаси за свръх естественото шествие на иконата по морето.

Преданието се пазело до дивното явяване на иконата край бреговете на Атон два века по-късно. Веднъж светогорските монаси видели в морето огнен стълб издигащ се до небето, а в основата му стояла иконата на Божията Майка.. Когато монасите се опитвали да я доближат с лодки, тя се отдалечавала. След усърдни молитви Св. Богородица открила на един монах на име Гавриил, че иска да им даде иконата Си и му заръчала да тръгне към нея по морето. Гавриил с вяра сторил заръчаното и донесъл иконата на брега. Три денонощия извършвали молебени пред нея, а после я внесли в съборния храм на Иверската обител. Но на другия ден я намерили над манастирските порти. Това се повтаряло три пъти. Накрая Божията майка се явила на Гавриил отново и му казала, че Нейната воля не е да бъде пазена от монасите, а тя Сама да бъде тяхна пазителка. Над вратите на обителта построили храм, където и до днес пребивава иконата, наричана поради това „Вратарница” ( Портаиса ), а по името на манастира Иверска.

Божията Майка неведнъж е избавяла обителта от нападения и беди, пожар, глад и смъртоносни болести. В България има копия на чудотворната икона във Варненския археологически музей и в Роженския манастир.
Иконите са един от символите на вярата.Те всъщност са предпочитан подарък от много хора, защото в тях могат да се вложат много духовни пожелания. Подарявайки една икона, вие можете да направите подаръка си наситен с много по-богата духовна енергия и така да изразите топлите си чувства към ваш близък човек.

КАКВО ПОКРОВИТЕЛСТВА ИКОНАТА  СВ.БОГОРОДИЦА ?

Покровителства: Дом, семейство, майки, деца. Подходящ подарък за нов дом, ново семейство, както и за всякакви поводи.

ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Репродукция на икона на Свети Мина, изработена чрез смесена техника, със златно покритие, върху естествено добит камък от Северозападна България.
Материал:камък
Размер:височина 18 см. ширина-13 см.
Ръчна изработка

Напишете отзив
Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър