Прибори за хранене

Изглед: Списъчен Табличен
Покажи:
Ред:
Вилица за Основно Ястие  модел Елегант от електронен магазин Neostyle.bg ..
1.30лв.
Производител: Zephyr
Този комплект за хранене се състои от 24 части и е напълно достатъче за 6 човека. Изработен е от неръждаема стомана, със семпъл и изчистен вид. Релефната декорация го прави артистичен и интересен. Немската хром-никелова благородна стомана KRUPP е сим..
59.99лв.
Производител: BACHMAYER
Стилен и изискан, луксозният комплект от прибори на BACHMAYER създава удоволствие при всяко хранене. Той се състои от общо 72 части изработени от висококачествена немска хром-никелова неръждаема стомана KRUPP. Това са както следва по 12 броя ножове и..
249.99лв.
Производител: KingHoff
Удобен, стилен и изключително практичен куфар съдържащ в себе си 72 прибора за хранене, е предложението на KINGHOFF за изненада на семейството ви или подарък на любимите ви хора. Комплектът е може да се използва от 12 човека едновременно и съдържа 12..
199.99лв.
Производител: BACHMAYER
Швейцарската компания BACНMAYER създава съдове за готвене и сервиз с високо качество и стилна визия. Комплектът вилици и лъжици за хранене е достатъчен за 6 души и се състои от 24 части. Той съдържа съответно по 6 броя вилици, лъжици, ножове за основ..
89.99лв.
Производител: Zephyr
Немската компания Zephyr е призводител на съдове за готвене, както и на прибори за хранене. Качеството е гарантирано, а дизайните са интересни и модерни. Комплектът вилици и лъжици е луксозно изпълнение, което да отговори на очакванията и на най-взис..
299.90лв. 399.90лв.
Производител: Zephyr
Пред вас е универсалният комплект прибори за хранене Zephur Black на немския производител. Състои се от 24 части, напълно достатъчни за нуждите на едно домакинство от до 6 души. Това са по 6 броя вилици, лъжици, ножове за основно хранене, както и 6 б..
89.99лв. 99.99лв.
Производител: Zephyr
Комплектът прибори за хранене на Zephyr е стилен и интересен. Формата на приборите е модерна и фина. Дръжките са тънки и нежни, с декорация в златисто при основата и в края. Това им придава елегантно излъчване. Комплектът е изработен от неръждаема ст..
299.99лв. 399.99лв.
Производител: Zephyr
Стилният и изискан класически комплект прибори за хранене е освежен с нова визия и модерен външен вид. Декоративните релефни елементи създават приятно усещане. Това са 30 елемента от висококачествена неръждаема сплав от стомана, които ще бъдат ваши п..
79.99лв.
Производител: Karaca
Търсите впечатляващи прибори, с които да накарате празничната трапеза да заблести? На помощ идва комплектът от 72 части на KARACA. Дизайнът е смел и дързък. Формата на приборите е класическа. Дебелината на корпуса е 0,8 – 6,0 мм, а дължината 13..
289.99лв. 499.99лв.
Производител: KingHoff
Комплектът прибори за хранене Rossner  на немската компания KINGHOFF е луксозен и семпъл. Формата на всяка част е с класическа визия, но елегантно подчертана с декорация при края на дръжката. Това са 72 елемента от благородна стоманена сплав, ус..
249.99лв.
Производител: KingHoff
Луксозният пълен комплект на компанията KINGHOFF е перфектно решение, с което да задоволите нуждите от прибори на цялото домакинство, както и да посрещнете гости от общо 12 души. Всички елементи са изработени от здрава неръждаема сплав от стомана с в..
199.99лв.
Производител: Zephyr
Удобен и практичен, този прекрасен комплект за хранене е перфектното решение за ежедневните нужди на цялото семейство. Състои се от 24 части и включва лусозни ножове, вилици, лъжици и чаени лъжички, по 6 броя от вид. Всички те са от неръждаема стоман..
59.99лв.
Производител: Zephyr
Стилен и луксозен комплектът прибори за хранене от 72 части на компанията Zephyr има интересна визия. Формата е изчистена, с фина декорация в златисто. Това прави комплектът подходящ за специални поводи и изискани официални обяди и вечери. Спокойно м..
199.99лв.
Производител: BACHMAYER
На база 1 отзива.
Швейцарската компания BACHMAYER, със седалище в Цюрих, е доказан лидер в производството на кухненска посуда за готвене и сервиз. На вашето внимание е един луксозен и стилен комплект прибори от 72 части. Той е подреден внимателно в компактен и здрав к..
249.99лв.
Производител: Zephyr
Очаровайте сетивата си и доставете удоволствие на близките си с всяка хапка с помощта на комплекта прибори за хранене Elegant на компанията Zephyr. Той е изискан и стилен. Линиите на приборите са меки, дръжките са заоблени с фина декорация. Релефните..
59.99лв.
Лъжица за основно ястие модел Елегант от електронен магазин Neostyle.bg ..
1.30лв.
Производител: Zephyr
Луксозният комплект прибори за хранене на Zephyr Gold ще ви впечатли с дизайн и красива и нежна визия. Формата на елементите е заоблена и нежна, а семплата визия подчертава елегантността им. Въпреки това те са здрави и устойчиви, благодарение на благ..
89.99лв. 99.99лв.
Производител: KingHoff
Този комплект за хранене се състои от 72 части и е напълно достатъчен за 12 човека. Изработен е от неръждаема стомана, която може да ползвате спокойно десетки години. Дръжките на приборите са матирани, с декоративен елемент и форма, която да е удобна..
279.99лв.
Прибори-за-хранене-на-супер-цени-1

Прибори за хранене

Ние от Neostyle знаем, че всяко нещо, което използвате в ежедневието си, било то прибори за хранене, сервизи или посуда, всъщност е от онези неща, чиято история рядко някой знае. Но приборите за хранене имат страхотна и впечатляваща история. И преди да ви предложим нашите прибори за хранене, искаме да ви я разкажем. За да знаете какво и защо избирате.

От праисторически времена съществува нашата нужда да се съхраняваме и да се развиваме. Тази необходимост е довела до създаването на много нови инструменти, които улесняват живота и го правят по-продуктивен. Сред тези инструменти са и приборите за хранене, сервизите и посудата, които ни позволяват да сервираме и да консумираме храната по-добре. Тези „хранителни инструменти“ имат огромен и динамичен напредък в съответствие с променящите се вкусове, хранителни навици, както и с технологичните състояния на цивилизациите през вековете.

„Прибори за хранене“ е термин, който най-общо обхваща вилиците, ножовете и лъжиците, които имат забележителен и силно отличаващ се път в историческото си развитие. Някои от тези прибори за хранене са били създадени и използвани за първи път от нашите палеолитни предци преди повече от 500 000 години, а други от приборите за хранене са били представени пред човечеството само преди 1000 години по времето на Европейското Средновековие.

Разбира се, приборите за хранене не включват само ножове, вилици и лъжици. Прибори за хранене са всички спомагателни инструменти, които ни помагат в ежедневния живот при обработката и консумирането на храна. Ние от Neostyle решихме да ви покажем и другата страна на приборите за хранене освен всекидневната им употреба. Всички знаете как се използват приборите за хранене, но малко от вас са запознати с тяхната история. Интересните факти около приборите за хранене всъщност обаче са много и могат да обогатят общата ви култура, хранителната ви култура и също така да ви накарат да погледнете от друга гледна точка. Приборите за хранене в действителност са инструменти, преминали през невероятни исторически трансформации. За нас от Neostyle е удоволствие да ви разкажем за тях.

Прибори за хранене: Нож

Сред приборите за хранене ножът със сигурност е най-старият хранителен инструмент, който е правен някога. Въпреки че не е известно точно кога е изработен,първите ножове със сигурност са били направени от остри камъни. Тогава такова понятие като прибори за хранене едва ли е съществувало, но ножът се е използвал като средство за борба и също за обработка на храната. Ножовете от камък, още преди да се нарекат прибори за хранене, са били или естествено остри, или са били заостряни с помощта на по-трайни камъни. Те остават в употреба за много дълъг период от време и започват да се видоизменят и развиват едва през неолита преди около седем до четири хиляди години. Тогава ножовете повече заприличват на прибори за хранене, като към изработката им се прибавя суров дървен материал или животински кожи, които са се използвали за дръжка. По това време камъкът започва да се обработва по-добре и затова някои ножове са се правели и от полиран камък в различни форми.

С настъпването на бронзовата епоха (3000 – 700 година преди новата ера) приборите за хранене придобиват различни измерения. Ножът като част от приборите за хранене съвсем променя вида си и това се дължи на развитието на металообработването. Металурзите започват да изработват груби версии на метални ножове от мед и бронз. По това време те все още са се използвали предимно за военни цели, но също така употребата им като прибори за хранене се развива и те стават по използваеми. Формата им е стандартизирана за онези времена. А по-късно формата на острието на ножа и неговата „ръкохватка“ остават почти непроменени до ден днешен, като са запазени дори техните извивки и „гърбици“ и при приборите за хранене.

С навлизането на желязната епоха в западния свят ножовете придобиват по-голямо разпространение сред хората, като употребата им започва по-сериозно да се разграничава. Ножовете като прибори за хранене малко по-малко започват да се отличават по вид от военните ножове, използвани като оръжия. И до приборите за хранене, и до оръжията по това време достъп започват да имат хора от всички класи на обществото – от средновековни благородници добедни работници и фермери. И макар че технологията за създаване на прибори за хранене се разгръщала все повече и повече по това време, основното предназначение на ножовете все още били военните цели. Затова и домакините не са били длъжни да осигурят на госта си такъв тип прибори за хранене и гостът е носил и използвал свой собствен нож, който използвал за борба и за обработка и разрязване на храната. Тогава ножовете като прибори за хранене са изземали функциите и на вилиците, тъй като са имали проста форма, с която са пробождали храната. По това време за употреба като прибори за хранене са се изработвали малки остри ножове, които основно са се ползвали за пробождане на месо.

Тази традиция в приборите за хранене започва да избледнява през 17 век по времето на Луи XIV, държавният глава на Франция. Той забранил използването на остри ножове като прибори за хранене под влияние на съветника си Кардинал Ришельо. Той представил на своя господар изцяло нов тип прибори за хранене, в които ножът е с променен дизайн с така наречената „наземна точка“. Този тип ножове като прибори за хранене са значително по-безопасни и по-лесно използваеми. Затова и този вид ножове сред приборите за хранене съвсем скоро след въвеждането си навлиза в домакинствата по цял свят. Така ножовете сред приборите за хранене се превръщат в стандартна част от европейския, американския и по-късно от световния хранителен етикет, където приборите за хранене са неизменна част от домакинството, а ножовете значително го улесняват и развиват.

Прибори за хранене: Лъжици

Лъжиците са също един от много старите прибори за хранене. Те са били конструирани в най-ранните епохи на човешката история. Както знаете, топлите течности не могат лесно да се консумират с голи ръце и за тази цел нашите прадеди са използвали причудливи форми прибори за хранене, които напомнят едновременно на лъжица и на купа. Един от най-забележителните факти за лъжиците като прибори за хранене е, че някога те са се правили от мидени черупки. Те са се свързвали с малки дървени пръчки и дървесни стърготини и по този начин са се превръщали в прибори за хранене под формата на лъжица.

Много древни цивилизации са използвали свои специфични дизайни за изработка на прибори за хранене, наподобяващи лъжица. Древните гърци са предпочитали мидените черупки. Римляните са залагали на дървото като основен инструмент за направа на прибори за хранене, а древните египтяни и най-вече фараоните са използвали златни и сребърни лъжици, които са гравирали с много артистични дизайни, животни, йероглифи и пасажи от техните митове.

С навлизането на Средновековието в Европа подобно на ножовете и лъжиците са изменили своя вид. Приборите за хранене са започнали да се изработват от метал. Лъжиците по това време са станали също метални и оттогава те са неразделна част от съвременните прибори за хранене. Съвременната дума „лъжица“ идва от англосаксонската дума за лъжица, която буквално означава „парче дърво“.

История на приборите за хранене

Приборите за хранене като ножове и лъжици са присъствали в живота на хората от най-ранните години на нашата цивилизация и неизменно присъстват в живота ни до днес. С развитието на технологиите и промяната на вкусовете са се създали и много прибори за хранене, както и съдове, които днес стоят на масите ни, докато се храним. Много прибори за хранене са създадени след въвеждането на ножа, вилицата и лъжицата. Въпреки че тези прибори за хранене не се използват редовно в много култури, съществуването им ни позволява да опитаме храната по много различни начини. Тези прибори за хранене увеличават разнообразието от начини да се наслаждаваме на храната и да усещаме пълноценно истинските ѝ вкусове.

През времето на възход на човешката цивилизация приборите за хранене са успели да повлияят значително на живота, религията и историята по множество начини. Ние от Neostyle ще ви предложим и още няколко факти относно приборите за хранене, за да сте напълно информирани, когато избирате.

Прибори за хранене: Вилици

Въпреки че ножовете и лъжиците се използват като прибори за хранене от десетки хиляди години, вилиците се налагат едва преди 1000 години. Тъй като европейското благородничество е отговорно за разпространяването на много изобретения и традиции по света, първата поява на вилиците като прибори за хранене е записана през 1004 година, когато гръцката пленница на византийския император използвала златна вилица на сватбата си във Венеция.

За съжаление обаче тогава употребата на вилиците като прибори за хранене не навлезли в живота на хората, тъй като присъстващите италиански благородници не се впечатлили от новите „неконвенционални“ начини на хранене. Така вилиците като прибори за хранене останали неизползвани още няколко века.

Тяхната употреба навлязла с пристигането на Италианския Ренесанс. Вилицата е въведена от Катрин де Медичи през 1533 година и оттогава бавно започнала да навлиза както сред благородниците, така и сред обикновените хора. Трябва да се отбележи, че вилиците са били използвани като прибори за хранене от много европейци още през 14 век, но само за екзотични храни, които са трудни за почистване и консумиране с пръсти.

До началото на 17 век пътуващите из цяла Европа разпространявали из света това невероятно изобретение и съвсем скоро вилиците станали основни прибори за хранене на Стария континент. Северноамерикаските колонии обаче отказали да приложат вилиците като прибори за хранене в своите ритуали чак до началото на 19 век, когато в Съединените щати пристигнали прибори за хранене, произведени в Германия и Англия и вилицата станала неразделна част от по-лесното и деликатно консумиране на храната.

Още интересни факти за приборите за хранене

Друга много важна част от приборите за хранене, спомагащи за консумирането на съвременните ястия в азиатските държави, са пръчиците. Те са създадени преди около 5000 години в Китай и се използват широко по времето на династиите Хан и Минг. След това тези прибори за хранене бавно се разпространяват извън границите на Китай и малко по малко стават основно средство за консумация на храна в Корея, Виетнам, Япония и околностите им. При азиатските народи храните обикновено се нарязват предварително и затова те нямат нужда от допълнително нарязване. Освен това основна там е традицията за „бързото готвене“. Затова пръчиците като прибори за хранене са сред важните и най-употребявани инструменти. Тези прибори за хранене се изработват най-често от дърво, бамбук, пластмаса, а в някои случаи и от метал, слонова или друг вид кост.

В настоящия момент Япония и Китай изразходват над 70 милиарда пръчици всяка година, което води до голямо въздействие върху околната среда и развива непрекъснато китайската дърводобивна промишленост.

През последните няколко десетилетия дизайна на приборите за хранене се разви и непрекъснато възникват нови подобрени форми на вече познатите прибори за хранене. На пазара се появяват различни многофункционални прибори за хранене, които са модерни и в някои изглеждат като хибридни форми между лъжица и вилица, нож и вили, нож и лъжица или дори хибридни прибори за хранене между нож, вилица и лъжица, които на английски са познати още като: Spork, Knork, Spife или Sporf.

Ние от Neostyle счетохме за необходимо да ви запознаем с огромното разнообразие от исторически факти относно приборите за хранене и да ви покажем, че дори нещо, което всекидневно използвате в своето ежедневие като приборите за хранене, може да има богата и интересна история. За нас е важно да представим дори малките детайли около развитието и употребата на приборите за хранене, за да можете да сте свободни в своя избор. Когато един човек е запознат, той по-лесно избира и взема по-правилни решения.

Ние от Neostyle сме подбрали за вас богат асортимент то прибори за хранене, с който да ви помогнем да направите изискан подарък или да зарадвате себе си и семейството си. А придружавайки комплект прибори за хранене с неговата история, то преживяването е пълноценно и несравнимо. Днес богатството от прибори за хранене, материалите, от които те се изработват, и формите, в които се предлагат, е голямо и вие можете да се доверите на продукти с високо качество, защото дори ежедневната употреба на прибори за хранене изисква висококачествена изработка, изискан външен вид и стил. С Neostyle всичко това е налично и е точно пред очите ви. А сега изберете нашите прибори за хранене и създайте своя собствена история!

1. Прибори за хранене: Нож

2. Прибори за хранене: Лъжици

3. История на приборите за хранене

4. Прибори за хранене: Вилици

5. Още интересни факти за приборите за хранене

Безплатна доставка

Безплатна доставка до офис на Еконт на стойност над 49.99 лв.

Телефон за бърза поръчка

×

Телефон за бърза поръчка

0897 628 400

Тест и преглед

×

Тест и преглед

Прегледай преди да платш

Работно време

×

Работно време

Понеделник-Събота/10:00-19:00/

×

Тест и Преглед

Виж преди да платиш

Безплатна доставка

×

Безплатна доставка

До офис на Спиди или Еконт при покупка над 49.99 лв.

Реални наличности в магазина

×

Реални наличности в магазина

100 % гаранция за качество

×