Меню
Твоята количка

Heвepoятeн Избop на сервизи за чай и кафе

От детските комплекти за игра до изисканите съдове от китайски порцелан на кралския двор, сервизите за чай представляват неразделна част от западната култура. Привнесени в миналото от изтока, днес те продължават да се използват от хора всички възрасти. Независимо дали става дума за парти, което 5 годишно момиче организира за своите кукли, за моминско парти или традиционният следобеден чай, сервиран в много британски общества, както и в специални случаи при други европейски култури, компонентите на сервизите за чай са сходни и не се отклоняват от определен стандарт. Съществуват ежедневни сервизи за чай, както и такива, които са по-официални, с допълнителни елементи, но все пак основната група компоненти на сервизите за чай остава една и съща, въпреки разликите в качеството на изработка и цената. Ние от Неостайл искаме да ви разкажем защо сервизите за чай са един от най-елегантните подаръци, който можете да на направите за един дом - независимо дали става въпрос за вашия, този на вашите близки или пък за офиса. Да ви запознаем с историята на сервизите за чай, включително различните им компоненти, с техните предназначения и цели е първата стъпка.

Историята на сервизите за чай

Първите сервизи за чай идват от Китай по време на династията Хан между 260-220 пр. хр. По това време е имало два дизайна на сервизи за чай произлизащи от двете части на страната – едните са били от бял, а другите от светлосин порцелан. За разлика от съвременните сервизи за чай, тогавашните са съдържали купички вместо чайници. По това време чаят не е бил освежителна напитка, а по-скоро се е ползвал за медицински цели. Около 1000 години по-късно, по време на династията Сонг, е създаден първообразът на съвременния чайник наречен Yixing. Тъй като по това време сервизите за чай не са разполагали с емайлирано покритие, всеки чайник е бил използван само за определен вид чай, тъй като порьозната повърхност е абсорбирала аромата. По-късно навлиза емайлирането на съдовете в сервизите за чай и започват да се използват бъркалки за разпенване на чая.

Компонентите

Сервизите за чай са съставени от различни по вид и по функция компоненти. Това обикновено са чайникът, който се използва да сваряването на чая и помага за правилното овкусяване на топлата вода, съд за кафе, който дава възможност на почитателите на кафе да заменят традиционния чай с кафе, отпадъчна чаша, която служи за изхвърляне на чаените листа и пакетчетата чай, след тяхната употреба, купичка за захар и купичка за сметана или мляко. Последните две се използват за да събират подсладителите на чая. Също така комплектът съдържа обикновено и поставка за чай, преди той да бъде сварен.

Англлийските сервизи за чай

От първите сервизи за чай по време на династията Хан до днешните варианти остават няколко основни компонента, както и някои които варират. В Англия по време на викторианската епоха по-луксозните сервизи за чай са се изработвали от костен порцелан. През този период от време сервизите за чай са се правели от съвпадащи компоненти, а притежателите им са могли да добавят каквито пожелаят допълнения, така че да съберат изключителен модел, който е техен собствен и несравним с друг. Основните компоненти на сервизите за чай са били многократно допълвани и пълните сервизи за чай са варирали като видове, включвайки чаши и чинии от сходен модел с основните части на комплекта.

Историята на чая и неговото сервиране

Въпреки че предимно пиенето на чай като традиция се свързва с Англия, тази практика действително започва във Франция почти 22 преди да бъде въведена в Англия. Крал Чарлз II донесъл през 17 век първите сервизи за чай в Англия, а с това и традицията за пиене на чай. Тъй като сервизите за чай били внесен първо на кралската трапеза, те бързо станали популярни сред хората. В много кратки срокове чаят станат сред основните напитки в Англия и бързо се разраснал обичаят тя да бъде консумирана сутрин, сервирана в красиви сервизи за чай, предназначени специално за целта. През 18 век чаят започнал да се пие често и вечер за утоляване на жаждата на работещите по време на Индустриалната революция.

Така възникнал и високият чай, сервиран в специални сервизи за чай през 18 век в Англия, когато било прието да има две основния ястия на ден – закуска и вечеря. Вечерята се сервирала късно вечерта на високи маси и включвала хляб, месо, сирена и други. Неизменно допълнение към вечерята бил чая, поднесен в специфични сервизи за чай, които били чудесна добавка към трапезата. Днес високият чай, сервиран в красиви сервизи за хранене погрешно се идентифицира със следобедните часове и се поднася в комбинация със сладкиши.

Анна-Мария Станхоуп, херцогиня на Бедборд, започнала първа да пие чай следобед. Чакайки своя приятелка, тя усетила, че ѝ е скучно около четири следобед и помолила слугите да ѝ донесат сервизите за чай тогава, придружени единствено с хляб. По-късно тя поискала нейни познати и приятели да се присъединяват към следобедното пиене на час, поднесен в изящни сервизи за чай и оттам се зародила традицията за поднасянето на сервизи за чай в следобедните часове, като всички се наслаждавали истински на преживяването.

Тъй като по това време в Англия съществувало разделение между прослойките на обществото, възникнало и понятието „нисък чай“, който също се сервирал в красиви сервизи за чай, но на ниски маси за кафе. Сервизите за чай не били поднасяни на масите за хранене, а на специфични за поставянето на сервизи за чай масички. Тази традиция на сервирането на сервизи за чай на малки маси се запазила и до днес дори хора, пиещи „висок чай“ често поднасят своите сервизи за чай на малки маси, а това превръща стила на ниския чай в автентичен и приспособим към традициите.

Когато избирате сервизи за чай, трябва да знаете и как се поднасят изисканите сервизи за чай и как се сервира ежедневен чай. Историята на чая и на сервизите за чай може да ви бъде особено полезна, докато избирате сервизи за чай за своето домакинство. Да бъдеш запознат е първата крачка към това да направиш най-добрият избор. Особено при такова огромно разнообразие от сервизи за чай на пазара.

Как да си купите сервизи за чай?

Сервизите за чай се предлагат на много места в днешно време, включително в специализирани за целта магазини. Повечето сервизи за чай обикновено се предлагат в магазини за домашни потреби и кухненски съдове, както и онлайн. В много бутици можете да откриете и колекционерски сервизи за чай, които могат да се използват за специални поводи и официални случаи, а също така могат да се запазят като част от голяма и изящна колекция от сервизи за чай. Обикновено, купувайки сервизи за чай, не бива да забравяте да ги подкрепите и с по-интересен и разнообразен чай, който да приготвяте в тях. Много уеб сайтове също предлагат сервизи за чай в голямо многообразие и така вашият избор може да стане много лесен и да му се наслаждавате дълго. Ние от Neostyle сме подбрали за вас специална колекция от сервизи за чай, които съвпадат с всеки вкус и от които удобно можете да избирате в нашия сайт. Артикулите, които сме събрали за вас предлагат различни вариации на сервизи за чай, така че вие можете спокойно да разгледате и да откриете точно това, което е нужно на вашето домакинство. Сервизите за чай обикновено се избират от ценители на чая и затова те имат по-изискан и аристократичен външен вид. Въпреки това има и по-опростени модели, които съвпадат с по-изчистени домакинства и вкусове. Не се тревожете да се  поколебаете в избора си, тъй като сервизите за чай изискват особена прецизност в погледа. Ние от Neostyle сме тук, за да ви посъветваме и да ви помогнем в избора. Трябва само да ни се доверите. Като специалисти в областта на колекциите от посуда, сервизи за хранене и съдове за домакинството, ние сме насреща да ви предложим най-успешните, функционални и същевременно впечатляващо красиви сервизи за чай.

Заключение

Преди да похарчите пари, за да си купите сервизи за чай, отделете малко повече време и усилия, за да се запознаете с тяхната история, с компонентите на комплектите и с функцията на всеки отделен артикул. След като научите повече за историята на сервизите за чай, типовете чай и начините, по които чаят може да се приготвя и сервира, вие ще можете да разберете и разликите между отделните сервизи за чай и да базирате решението си върху конкретна полезна информация. Не е трудно да откриете подходящите за вашето домакинство сервизи за чай, стига да сте запознати и информирани. Трябва добре да знаете, че сервизите за чай за ежедневна употреба и тези за официални събития могат да бъдат различни. Те обикновено са съставени от различни материали и дори често включват разнообразни компоненти. Сервизите за чай за ежедневна употреба са достъпни в много повече варианти, отколкото сервизите за чай за официални събития. Първите са значително по-здрави и устойчиви предвид тяхната употреба. Неслучайно производителите на сервизи за чай подсигуряват здравината на тези продукти, които вие смятате да използвате много по-често във вашия дом. Тези сервизи за чай се подлагат на много по-голяма обработка, включително се третират по-често с измиване и подлагане на различни химични вещества. Сервизите за чай, които използвате доста по-рядко пък са изработени да бъдат устойчиви на прах и въздушни влияния, тъй като те по-рядко се мият и употребяват. Затова, когато избирате сервизи за чай, трябва да съобразите честата на тяхното ползване и също така да прецените добре поводите, на които ще ги употребявате и гостите, пред които искате да ги показвате.

Ако сте върли любители на чая, то вие ще използвате своите сервизи за чай всяка сутрин, а ако просто искате да поканите важни гости на изискана чаена церемония, трябва да заложите на по-стилното и изтънченото. Не забравяйте да се отнасяте с внимание към сервизите за чай и при тяхното избиране, и когато вече разполагате с тях вкъщи. Деликатността в отношението ви към сервизите за чай ще ви се върне в спокойствие и великолепна атмосфера, които само сервизите за чай могат да предложат по такъв изумителен начин. Ние от Neostyle сме насреща, за да ви съдействаме в създаването на тази неповторима атмосфера. Всичките ни артикули са на ваше разположение. Позволете си да се насладите на ароматен чай, сервиран в красивите, удобни и практични сервизи за чай на Neostyle.

Комплект за кафе от 6 чаши с чинийк..
84.99 лв
Подаръчен Комплект за Кафе от серията &b..
84.99 лв
Наблюдавай как светът се събужда заедно ..
84.99 лв
Комплект за кафе от 6 чаши с чинийки е и..
84.99 лв
Луксозен сервиз за кафе от серията Flowe..
84.99 лв
Сет за кафе  от висококачествен бял..
84.99 лв
Комплект за кафе от 6 чаши с чинийк..
84.99 лв
Наблюдавай как светът се събужда заедно ..
12.99 лв
Производител: Lancaster
Луксозен сервиз за кафе и чай от серията..
14.90 лв
Луксозен сервиз за кафе и чай от серията..
74.99 лв
Луксозен сервиз за кафе и чай от серията..
69.90 лв
Наблюдавай как светът се събужда заедно ..
64.99 лв
Наблюдавай как светът се събужда заедно ..
68.99 лв
Сервиз за кафе и чай Lancaster от серият..
64.99 лв
Производител: Lancaster
Подаръчен Комплект за чай с мотиви от пр..
49.99 лв
Производител: HD Wisen GmbH Germany
Подаръчен Комплект за чай с мотиви от пр..
32.99 лв
Производител: HD Wisen GmbH Germany
Комплект чаша и чайник от серията &bdquo..
39.99 лв
Цветни Порцеланови Чаши от серията &bdqu..
12.99 лв
Производител: HD Wisen GmbH Germany
Подаръчен Комплект за чай с мотиви от пр..
33.99 лв
Показва 1 до 40 от 111 (3 страници)