Меню
Твоята количка

Heвepoятeн Избop на сервизи за чай и кафе

От детските комплекти за игра до изисканите съдове от китайски порцелан на кралския двор, сервизите за чай представляват неразделна част от западната култура. Привнесени в миналото от изтока, днес те продължават да се използват от хора всички възрасти. Независимо дали става дума за парти, което 5 годишно момиче организира за своите кукли, за моминско парти или традиционният следобеден чай, сервиран в много британски общества, както и в специални случаи при други европейски култури, компонентите на сервизите за чай са сходни и не се отклоняват от определен стандарт. Съществуват ежедневни сервизи за чай, както и такива, които са по-официални, с допълнителни елементи, но все пак основната група компоненти на сервизите за чай остава една и съща, въпреки разликите в качеството на изработка и цената. Ние от Неостайл искаме да ви разкажем защо сервизите за чай са един от най-елегантните подаръци, който можете да на направите за един дом - независимо дали става въпрос за вашия, този на вашите близки или пък за офиса. Да ви запознаем с историята на сервизите за чай, включително различните им компоненти, с техните предназначения и цели е първата стъпка.

Историята на сервизите за чай

Първите сервизи за чай идват от Китай по време на династията Хан между 260-220 пр. хр. По това време е имало два дизайна на сервизи за чай произлизащи от двете части на страната – едните са били от бял, а другите от светлосин порцелан. За разлика от съвременните сервизи за чай, тогавашните са съдържали купички вместо чайници. По това време чаят не е бил освежителна напитка, а по-скоро се е ползвал за медицински цели. Около 1000 години по-късно, по време на династията Сонг, е създаден първообразът на съвременния чайник наречен Yixing. Тъй като по това време сервизите за чай не са разполагали с емайлирано покритие, всеки чайник е бил използван само за определен вид чай, тъй като порьозната повърхност е абсорбирала аромата. По-късно навлиза емайлирането на съдовете в сервизите за чай и започват да се използват бъркалки за разпенване на чая.

Компонентите

Сервизите за чай са съставени от различни по вид и по функция компоненти. Това обикновено са чайникът, който се използва да сваряването на чая и помага за правилното овкусяване на топлата вода, съд за кафе, който дава възможност на почитателите на кафе да заменят традиционния чай с кафе, отпадъчна чаша, която служи за изхвърляне на чаените листа и пакетчетата чай, след тяхната употреба, купичка за захар и купичка за сметана или мляко. Последните две се използват за да събират подсладителите на чая. Също така комплектът съдържа обикновено и поставка за чай, преди той да бъде сварен.

Англлийските сервизи за чай

От първите сервизи за чай по време на династията Хан до днешните варианти остават няколко основни компонента, както и някои които варират. В Англия по време на викторианската епоха по-луксозните сервизи за чай са се изработвали от костен порцелан. През този период от време сервизите за чай са се правели от съвпадащи компоненти, а притежателите им са могли да добавят каквито пожелаят допълнения, така че да съберат изключителен модел, който е техен собствен и несравним с друг. Основните компоненти на сервизите за чай са били многократно допълвани и пълните сервизи за чай са варирали като видове, включвайки чаши и чинии от сходен модел с основните части на комплекта.

Историята на чая и неговото сервиране

Въпреки че предимно пиенето на чай като традиция се свързва с Англия, тази практика действително започва във Франция почти 22 преди да бъде въведена в Англия. Крал Чарлз II донесъл през 17 век първите сервизи за чай в Англия, а с това и традицията за пиене на чай. Тъй като сервизите за чай били внесен първо на кралската трапеза, те бързо станали популярни сред хората. В много кратки срокове чаят станат сред основните напитки в Англия и бързо се разраснал обичаят тя да бъде консумирана сутрин, сервирана в красиви сервизи за чай, предназначени специално за целта. През 18 век чаят започнал да се пие често и вечер за утоляване на жаждата на работещите по време на Индустриалната революция.

Така възникнал и високият чай, сервиран в специални сервизи за чай през 18 век в Англия, когато било прието да има две основния ястия на ден – закуска и вечеря. Вечерята се сервирала късно вечерта на високи маси и включвала хляб, месо, сирена и други. Неизменно допълнение към вечерята бил чая, поднесен в специфични сервизи за чай, които били чудесна добавка към трапезата. Днес високият чай, сервиран в красиви сервизи за хранене погрешно се идентифицира със следобедните часове и се поднася в комбинация със сладкиши.

Анна-Мария Станхоуп, херцогиня на Бедборд, започнала първа да пие чай следобед. Чакайки своя приятелка, тя усетила, че ѝ е скучно около четири следобед и помолила слугите да ѝ донесат сервизите за чай тогава, придружени единствено с хляб. По-късно тя поискала нейни познати и приятели да се присъединяват към следобедното пиене на час, поднесен в изящни сервизи за чай и оттам се зародила традицията за поднасянето на сервизи за чай в следобедните часове, като всички се наслаждавали истински на преживяването.

Тъй като по това време в Англия съществувало разделение между прослойките на обществото, възникнало и понятието „нисък чай“, който също се сервирал в красиви сервизи за чай, но на ниски маси за кафе. Сервизите за чай не били поднасяни на масите за хранене, а на специфични за поставянето на сервизи за чай масички. Тази традиция на сервирането на сервизи за чай на малки маси се запазила и до днес дори хора, пиещи „висок чай“ често поднасят своите сервизи за чай на малки маси, а това превръща стила на ниския чай в автентичен и приспособим към традициите.

Когато избирате сервизи за чай, трябва да знаете и как се поднасят изисканите сервизи за чай и как се сервира ежедневен чай. Историята на чая и на сервизите за чай може да ви бъде особено полезна, докато избирате сервизи за чай за своето домакинство. Да бъдеш запознат е първата крачка към това да направиш най-добрият избор. Особено при такова огромно разнообразие от сервизи за чай на пазара.

Как да си купите сервизи за чай?

Сервизите за чай се предлагат на много места в днешно време, включително в специализирани за целта магазини. Повечето сервизи за чай обикновено се предлагат в магазини за домашни потреби и кухненски съдове, както и онлайн. В много бутици можете да откриете и колекционерски сервизи за чай, които могат да се използват за специални поводи и официални случаи, а също така могат да се запазят като част от голяма и изящна колекция от сервизи за чай. Обикновено, купувайки сервизи за чай, не бива да забравяте да ги подкрепите и с по-интересен и разнообразен чай, който да приготвяте в тях. Много уеб сайтове също предлагат сервизи за чай в голямо многообразие и така вашият избор може да стане много лесен и да му се наслаждавате дълго. Ние от Neostyle сме подбрали за вас специална колекция от сервизи за чай, които съвпадат с всеки вкус и от които удобно можете да избирате в нашия сайт. Артикулите, които сме събрали за вас предлагат различни вариации на сервизи за чай, така че вие можете спокойно да разгледате и да откриете точно това, което е нужно на вашето домакинство. Сервизите за чай обикновено се избират от ценители на чая и затова те имат по-изискан и аристократичен външен вид. Въпреки това има и по-опростени модели, които съвпадат с по-изчистени домакинства и вкусове. Не се тревожете да се  поколебаете в избора си, тъй като сервизите за чай изискват особена прецизност в погледа. Ние от Neostyle сме тук, за да ви посъветваме и да ви помогнем в избора. Трябва само да ни се доверите. Като специалисти в областта на колекциите от посуда, сервизи за хранене и съдове за домакинството, ние сме насреща да ви предложим най-успешните, функционални и същевременно впечатляващо красиви сервизи за чай.

Заключение

Преди да похарчите пари, за да си купите сервизи за чай, отделете малко повече време и усилия, за да се запознаете с тяхната история, с компонентите на комплектите и с функцията на всеки отделен артикул. След като научите повече за историята на сервизите за чай, типовете чай и начините, по които чаят може да се приготвя и сервира, вие ще можете да разберете и разликите между отделните сервизи за чай и да базирате решението си върху конкретна полезна информация. Не е трудно да откриете подходящите за вашето домакинство сервизи за чай, стига да сте запознати и информирани. Трябва добре да знаете, че сервизите за чай за ежедневна употреба и тези за официални събития могат да бъдат различни. Те обикновено са съставени от различни материали и дори често включват разнообразни компоненти. Сервизите за чай за ежедневна употреба са достъпни в много повече варианти, отколкото сервизите за чай за официални събития. Първите са значително по-здрави и устойчиви предвид тяхната употреба. Неслучайно производителите на сервизи за чай подсигуряват здравината на тези продукти, които вие смятате да използвате много по-често във вашия дом. Тези сервизи за чай се подлагат на много по-голяма обработка, включително се третират по-често с измиване и подлагане на различни химични вещества. Сервизите за чай, които използвате доста по-рядко пък са изработени да бъдат устойчиви на прах и въздушни влияния, тъй като те по-рядко се мият и употребяват. Затова, когато избирате сервизи за чай, трябва да съобразите честата на тяхното ползване и също така да прецените добре поводите, на които ще ги употребявате и гостите, пред които искате да ги показвате.

Ако сте върли любители на чая, то вие ще използвате своите сервизи за чай всяка сутрин, а ако просто искате да поканите важни гости на изискана чаена церемония, трябва да заложите на по-стилното и изтънченото. Не забравяйте да се отнасяте с внимание към сервизите за чай и при тяхното избиране, и когато вече разполагате с тях вкъщи. Деликатността в отношението ви към сервизите за чай ще ви се върне в спокойствие и великолепна атмосфера, които само сервизите за чай могат да предложат по такъв изумителен начин. Ние от Neostyle сме насреща, за да ви съдействаме в създаването на тази неповторима атмосфера. Всичките ни артикули са на ваше разположение. Позволете си да се насладите на ароматен чай, сервиран в красивите, удобни и практични сервизи за чай на Neostyle.

Производител: Lancaster
Сутрешен ритуал със стилЗнаете ..
39.00 лв
Производител: Lancaster
Подаръчен Комплект за Кафе от серия..
44.99 лв
Сет за кафе  от висококачествен бял..
84.99 лв
Подаръчен Комплект за Кафе от серията &b..
84.99 лв
Мечтаете ли да се събудите с чаша аромат..
84.99 лв
Комплект за кафе/чай от 2 чаши с 2 чиний..
49.99 лв
Производител: Lancaster
Представяме ви Комплект чаши за чай от с..
52.99 лв
Производител: Lancaster
Комплект за чай раета е израбо..
39.00 лв
Производител: Lancaster
Подаръчен Комплект за Кафе Lancaster от ..
56.00 лв
Наблюдавай как светът се събужда заедно ..
15.99 лв
Производител: HD Wisen GmbH Germany
Подаръчен Комплект за Кафе от серия..
29.99 лв
Производител: Lancaster
Цветни Порцеланови Чаши от серията &bdqu..
55.00 лв
Луксозен сервиз за кафе и чай от се..
69.99 лв
Комплект за кафе от 6 чаши с чинийк..
54.99 лв
Луксозен сервиз за кафе и чай от серията..
99.99 лв
Сервиз за кафе Магнолия от серията Lux н..
29.99 лв
Луксозен сервиз за кафе от серията ..
89.99 лв
Наблюдавай как светът се събужда заедно ..
34.99 лв
Наблюдавай как светът се събужда заедно ..
68.99 лв
Производител: HD Wisen GmbH Germany
Подаръчен Комплект за чай с мотиви от пр..
32.99 лв
Производител: Lancaster
Цветни Порцеланови Чаши от серията &bdqu..
57.00 лв
Производител: Lancaster
Цветни Порцеланови Чаши от серията &bdqu..
27.00 лв
Производител: HD Wisen GmbH Germany
Комплект чаша и чайник от серията &bdquo..
44.99 лв
Цветни Порцеланови Чаши от серията &bdqu..
15.99 лв
Показва 1 до 40 от 117 (3 страници)