Ако се чудите какъв сервиз за хранене да изберете за своя дом, тази статия с 6 полезни съвета е подходяща именно за вас. В нея ще се фокусираме върху някои лесни за осъзнаване, но често забравяни неща, когато пазаруваме такъв тип продукти.

Преди да започнем с конкретните идеи, ще ви посъветваме винаги когато купувате нещо за домакинството и семейството, да си отговорите на няколко прости въпроса, които ще ви помогнат да направите най-добрия избор според конкретните си нужди:

 • Къде ще ги използваме?
 • Колко души ще ги използват?
 • За ежедневна или за специална употреба ни трябват?
 • Можем ли лесно да ги съхраняваме?
 • Можем ли лесно да ги почистваме?
 • Какво става, ако повредим част от комплекта?
 • Колко съм склонен/на да платя за тях?
 • И т.н.

Не забравяйте, че можете да сте толкова по-ефективни в избора си на чинии, чаши, тигани, тенджери, комплекти прибори или сервизи за храна, колкото по-наясно сте с тяхната употреба.

Просто отговорете на горните въпроси и ще сте абсолютно наясно какъв продукт би удовлетворил вашите нужди.

1. Какви материали да изберем

Първо правило при избор на сервизи за хранене е те да са от здрав и устойчив материал. Това е абсолютно задължително, ако планирате ежедневна употреба, при която понякога се случва да изтървем някоя чиния на пода.

Вероятно този сценарий е бил преживяван и от вас, включително и моментът, в който сме изключително щастливи, когато изпуснатата чиния/чаша не се превърне в милион остри парчета, пръснати по пода.

Доверете се на здрави и безвредни материали, особено ако имате малки деца, защото те ще се „постараят“ да „пазят“ новия ви сервиз, който сте избрали с толкова любов. Някои от вариантите, които NeoStyle.bg предлага са:

 • Zenix стъкло (в пъти по-здраво от порцелана);
 • Опал;
 • Стъклокерамика;
 • И т.н.

2. Съвместимост с микровълнова фурна

Микровълновата фурна е част от повечето български кухни днес. Едно от нещата, които се оказват от ключово значение, при избор на сервизи за хранене, е дали те са подходящи за употреба именно в подобна фурна.

Добре е да помислите дали това е необходима характеристика за вас и вашето семейство и да съобразите избора си с това, за да не се налага да купувате отделна посуда, която да използвате специално за претопляне на храна.

3. Ежедневна или специална употреба

Преди да сте поръчали мечтания от вас комплект за хранене е добре да прецените каква ще бъде същността на неговата употреба, т.е. дали ще се използва на ежедневна база или има по-скоро специална цел.

Имайте предвид, че предназначените за специални поводи кухненски сетове са често по-обемни. Приема се, че сервиз за всекидневна употреба има 4 части, докато този със специално предназначение е по-често от 5 части.

Логично е да изберете и различни материали според предназначението. Резонно сервизите за хранене за ежедневна употреба следва да са от по-здрави материали, тъй като се ползват по-интензивно, което води до повишен риск от увреждане или счупване.

По-официалните комплекти, от своя страна, може да се фокусират предимно върху визуалното представяне, за да допринесат за усещането за нещо специално. При тях не е задължително материалът да е ултра здрав, защото просто няма да ги използвате толкова често.

4. Колко струва един хубав сервиз за хранене

На пазара съществуват широк спектър предложения, които да удовлетворят и най-взискателните нужди. Не е нужно да купувате безумно скъпи сервизи, за да направите добро впечатление, ако съчетаете умело стилистиката в своята трапезария.

В NeoStyle.bg предлагаме продуктите на Luminarc Франция, тъй като считаме, че те отговарят най-добре на потребностите на потребителите, включително и в контекста на съотношението цена-качество. Логиката зад решението ни е да предоставим качествен продукт на отлична цена, който да накара потребителя да повиши доверието си към нас в бъдеще, благодарение на неговото удовлетворение от първата покупка.

Добра практика е да формирате бюджет, преди да започнете да избирате идеалния комплект за вас, за да можете ефективно да се ориентирате в разнообразието на пазара и да не се изкушите да купите прекалено луксозни чинии, които макар да изглеждат впечатляващо, да не отговарят на вашите нужди.

5. От какво имаме нужда

Най-важният функционален въпрос е от какво имаме нужда конкретно, т.е. чаша, широка чиния, малка чиния, купичка, салатиера и т.н. в комплекта, който избираме. Обърнете внимание на посудата, с която боравите в момента и помислете какво би я направило по-удобна и по-харесвана от вас и семейството ви.

Липсват ли ви дълбоки купички за супа? А може би имате нужда от салатиера? Ако знаете какво ви е липсвало до момента, ще можете лесно да изберете най-функционалния сервиз за хранене.

В случай че сте млади хора, които тепърва ще живеят самостоятелно, съобразете се със сервизите, които сте ползвали до момента, в дома на родителите си например, за да си дадете сметка какво обичате да ядете, респективно и в какви съдове ще трябва да сервирате този тип храни.

6. Резервни части

Един от добрите съвети, при покупка на сервизи за хранене, е просто да си купите два броя от един и същ комплект. Така винаги ще имате план Б, ако:

 • Децата счупят някоя чаша или чиния;
 • Комплектът се износи от интензивна употреба;
 • Загубите някоя част от комплекта;
 • Ви гостуват повече хора.

Удобно, нали? А защо масово не се прави, след като предлага удобен вариант за редица ситуации? Бъдете умни и се презастраховайте, за да сте винаги подготвени за всяка ситуация.

Още ли не сте избрали своя бъдещ мултифункционален сервиз за хранене? Не пропускайте уникалните предложения на NeoStyle.bg, за да гарантирате, че всички на масата у дома ще ви посрещнат с широки и искрени усмивки.