Да се изберат подходящи прибори за хранене за дома, за ресторанта или за подарък, е важна и понякога не толкова лесна задача.
Затова трябва предварително да решите от какви нови прибори за хранене се нуждаете и случая, при който ще ги използвате, а после да потърсите информация във физически магазин или в online магазин за прибори за хранене.


Каква бройка прибори ви е нужна


Когато уточнявате бройката прибори за хранене, която искате, трябва да знаете, че трябва да са малко повече от членовете на семейството. Става въпрос за вилиците, лъжиците, ножовете и най-вече за малките лъжички. Според специалистите  минималната бройка се получава при умножаването на броя на хората два пъти. Но все пак, най-вече ако в семейството има деца, бройката трябва да бъде по-голяма няколко пъти.


•    Отделни бройки прибори
Ако се нуждаете от единични бройки прибори за хранене, такава възможност се предлага в магазинната мрежа.  Много е удобно за студенти или да допълните вашите прибори при посещение на повече гости за някой празник.
Такива единични прибори са изработени от по-нисък клас неръждаема стомана 18/0 и са с по-ниска устойчивост от тези с клас 18/10.


•    Единични комплекти
Обикновено такъв комплект прибори за хранене включва 5 части: вилици за салата и за вечеря, супена лъжица, нож и чаена лъжича. Може да си закупите различен брой подобни комплекти – 4, 8 или 12 броя.


•    Комплекти в кутии
Имате възможност да избирате сред различни комплекти като например сет прибори за хранене zepxyr от 24 или 72 или 84 части, но има и комплект прибори за хранене 24 части, 30 части и др.


Най-търсени са комплекти с прибори за хранене за 6 или 12 души. Добре е да разберете какво точно съдържа даденият комплект, защото освен основните прибори, производителите често включват и допълнителни като лъжичка за захар, чаени лъжички, лъжица за сметана и др.
Когато вече сте уточнили от каква бройка прибори имате нужда, трябва да се информирате и за материалите, вложени за направата им.


Материал на изработка


Приборите за хранене могат да са изработени от различни сплави. Тъй като не всички от тях са издръжливи в еднаква степен, добре е да знаете техните свойства.


1.    Прибори от неръждаема стомана
Този вид стомана, от която обикновено се правят приборите за храна, може да бъде от различна категория. Това зависи от процентите на никел и хром в сплавта. Категориите са 18/0, 18/8 и 18/10.
И хромът, и никелът допринасят стоманата да бъде по-здрава, като никелът предпазва от корозия и добавя блясък.
Никел в по-голямо количество съдържат прибори 18/8 и 18/10. Ако купите прибори 18/0, те няма да съдържат никел, повърхността им ще се надрасква по-лесно и няма да са устойчиви на корозия.
Някои прибори от неръждаема стомана имат дървени или пластмасови дръжки и са подходящи да бъдат използвани както от деца, така и от възрастни хора, които по-трудно държат изцяло метални прибори.


2.    Прибори от инокс
Ако видите на някои прибори надпис inox, това също означава, че за изработката им е използвана неръждаема стомана. Счита се, че при тях хромът може да е 18%, но производителят може да е вложил и по-малко – 10,5 или 12%. Затова за по-сигурно избирайте inox съдове, ако марката стомана на тях също е означена като 18/10.


3.    Сребърни прибори
Среброто представлява сплав, която се състои от около 93% сребро, а останалите 7% са мед. Сребърните прибори, разбира се, са и по-скъпи. За да ги поддържате красиви, трябва да ги полирате често и да ги съхранявате при подходящи условия.
Качественият материал на приборите ги прави устойчиви на надраскване и различни киселини, не променят вкуса на храната и можете да ги миете в съдомиялна машина.


Колко тежки са приборите


Избирайте прибори за хранене, като се ориентирате към такива със средна тежест. Ако са прекалено леки, храненето с тях няма да е комфортно, защото може и да се огъват. Ако пък са по- тежки, отново ще изпитвате неудобство при хранене.


Затова при закупуване пробвайте с ръка тежестта на прибора. Ако пазарувате в онлайн магазин прибори за хранене, интересувайте се как са направени.
Стабилност и удобство осигуряват прибори, които са ръчно ковани от цяло метално парче. Щампованите върху метала са кухи, затова са по-леки. Затова се огъват лесно и трайността им е по-малка от тази на другите.


Външен вид и дизайн на приборите


Избирайки прибори за храна, естествено е да бъдете привлечени първо от това как изглеждат. Всички качествени домакински прибори за хранене, направени от неръждаема стомана, често имат различна повърхностна обработка. Ще откриете с огледални и медни покрития, покрития с хром, посребрени или позлатени.
Старайте се да запомните името на серията, за да допълвате в последствие без проблем с нови прибори комплекта си. Много подходящи както за ежедневна употреба, така и за по-специални случаи са приборите с класически дизайн.


Изберете такива прибори за хранене, с които храненето ви ще се превърне в истинско естетическо преживяване. А един комплект луксозни прибори за хранене в куфар са чудесен вариант за подарък.