Случвало ли ви се е да се опитвате да изберете перфектния подарък, но ви възпират суеверия, които твърдят, че някои подаръци са по-неподходящи от останалите? Доста хора често се отказват да купят някакъв подарък, защото той бил неподходящ или оказвал лошо влияние върху живота на човека, на когото е подарен. Със сигурност поне познавате някой, който твърдо е решен, че не бива да се подаряват определен тип подаръци. Митовете за лошите и неподходящи подаръци са навсякъде в обществото ни и доста хора съобразяват своите избори с тях. 


Странни истории за лошите подаръци

 

Лошите подаръци за сватба

Най-често тези странни истории за лошите подаръци са съобразени с повода, по който подарявате. Те може да са свързани със стари народни обичаи или традиции, но със сигурност ги изопачават. Един такъв често срещан пример е сватбата. Общоприето е на сватба гостите да подаряват големи и скъпи подаръци, но тъй като някои от хората съотнасят сватбата към онзи тип събития, които дават начало на нов живот на младите хора, то възможностите за избор на подаръци изведнъж се оказват значително ограничени. Тъй като младата двойка заживява своя прекрасен живот, не трябва да подарявате куп неща според някои хора, които могат „да посегнат“ на щастието им. И сватбата не е единственият такъв повод. Годишнините, кръщенетата, дори рождените и имените дни, Коледа и Нова година, всеки празник е засипан с изопачени ритуали, които „забраняват подаръци“.


Някои от забраните са например да не подарявате часовници. Те съкращавали живота на човека, на когото са подарени. Възрастните хора съветват, че не бива да се подаряват часовници, защото сякаш подаряващия с лоши чувства иска да отмери времето на получателя на подаръка.


Друг мит, който хвърля сянка върху подаряването на подаръци, е подаряването на нож. Не бивало да подаряваме на хората ножове. Ножът прерязвал животът на получателя си и затова не било удачно да поднасяме като подарък нещо толкова опасно. Някои хора дори твърдят, че ако подарим на някого нож, той непременно трябва да ни го откупи, за да бъде всичко с него наред.

Легенди за лошите подаръци

 

Има ли лоши подаръци?

Множество легенди се носят, които забраняват подаряването на сапун също така. Други твърдят, че не бива да подаряваш на човек нещо свързано със собствената му зодия като например колие, което да носи на врата си, или гривна с неговата зодия. Лоша поличба носели определени камъни по бижутата и така нататък. Митовете за лошите подаръци са толкова много и непрекъснато се предават по лековерните хора, които се страхуват да не навредят някому, подарявайки му нож например. Но как наистина можеш да нанесеш вреда на близък за теб човек, ако му подариш нож, освен ако не си решил да го промушваш с него? 
Извън кръга на шегата, изглежда едни от най-полезните и прагматични подаръци са подложени на огромни критики, които карат някои хора да се отказват от тях. Това са вещи, които са винаги полезни в ежедневието и няма как да сгрешите, ако ги предпочетете пред някои безполезни вещи, които оставяме да прашасват  и никога не използваме. 


Затова не се доверявайте на фалшивите истории за лошите подаръци. Да, като всеки народ ние имаме вековна история с множество традиции, порядки и обичаи, но когато те биват извадени извън контекст и започнат да ограничават човека дори в приятна дейност като избирането на подаръци, то те вече губят своя смисъл. Всяко изопачено предание единствено може да ви обърка. 
За финал ние от Neostyle ще ви предложим една различна трактовка на ножа като подарък от известния руски писател Замятин, който казва: „И какво от това, че само острието на ножа ни дели от другата страна на Нулевата Скала! Ножът е най-здравото, най-безсмъртното, най-гениалното създание на човека. Ножът е бил гилотина, ножът е универсалният начин за разсичане на всякакви възли, по острието на ножа минава пътят на парадоксите — единствено достойният за дръзките умове път…“ Вече имате от една страна мита за „лошия нож“, а от друга тези думи. Сами избирате на какво ще повярвате. И ако все пак вземете правилното решение, при нас в Neostyle можете да отриете всички „забранени“ подаръци, които всъщност са най-добрият избор.

Странни истории за лошите подаръци
Легенди за лошите подаръци