Ако се чудите какво да подарите на близък приятел или роднина, но не можете да изберете? Ако нямате представа какво би изненадало приятно човека, на чийто рожден ден сте поканени? Ако вече сте изчерпaли всички налични идеи за подарък и все още се чувствате неуверени в избора си, то в тази публикация ще ви дадем няколко идеи как да се справите перфектно във всяка ситуация.

За разлика от други подобни статии, ние няма да ви даваме конкретни съвети, а ще ви помогнем да се адаптирате към всяка ситуация и рожден ден. По-долу сме описали своеобразно мини ръководство за определяне на типа подарък, което можете да използвате всеки път, когато се окажете в подобна ситуация.

Логично, начинът на определяне на подходящ за повода избор се базира на задаването на въпроси и формиране на своеобразен профил на личността. Познавайки какво предопределя характерната разлика при един човек спрямо останалите, вие лесно ще научите какво би провокирало приятни емоции в този щастлив момент.

* Съвет: Направете си списък с 8 колони и във всяка от тях запишете по поне 3 неща.

1. Какво харесва

Преди да започнете да избирате подарък за рожден ден, то логично е да направите списък с неща, които човекът обича и харесва. Това ще ви даде ясна представа накъде да се насочите, за да откриете нещо, с което да го впечатлите.

Различни детайли в дома, поведението, облеклото и вещите, които притежава човека ще ви дадат преднина, когато не се познавате толкова добре. Наблюдавайте и опишете повтарящи се обекти и действия – това е ключът към разпознаването на любимите неща.

2. Какво не харесва

Сигурно си мислите, че ако нещо е харесвано, то със сигурност всичко останало не е харесвано, нали? Истината е, че съществува и т.нар. „Сива Зона“, в която човек е безразличен към някои неща. Това е причината да помислите и за това какво не харесва рожденика.

Резонно не бихте му купили нещо, което да не харесва, но понякога това се изявява като вторичен ефект. Представете си, че сте купили нещо, което на пръв поглед би се харесало, но крие досаден за човека детайл в себе си – това е причината да определите какво харесва, но и какво не харесва.

3. Краткосрочни планове

Какви са „бъдещите творчески планове“ на човека? Може би планира различни дейности или инвестиции като например почивка в чужбина или покупка на кола?

Познавайки активностите, които вашата „разузнавателна цел“ планира да реализира – ще можете да се ориентирате какво би било полезно и/или необходимо за нея. А може би просто вашият подарък би бил перфектно допълнение.

4. Предстоящо или минало важно събитие

За всеки човек има мигове, които оставят ярка следа в живота му. Ако такова събитие е минало току-що или пък предстои, то можете да зарадвате рожденика с подарък в унисон с него. Например раждане на дете, покупка на собствен дом, абитуриентски бал и т.н.

Информирайки се добре за щастливите моменти, вие ще можете да покажете грижа, топлота и специално отношение.

5. Любими хобита

Всеки има любими неща, които обича да прави. Има дейности, които човек посреща с усмивка и добро настроение, зареждайки и околните. Открийте тези важни детайли и ще можете успешно да изберете най-подходящия подарък за всеки.

Един аксесоар в контекста на любимото хоби е често изненадващ и предизвикващ широки усмивки вариант.

6. Проблеми и Мечти

Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му, бе казал един мечтател някога. Всеки от нас има мечти и проблеми и докато за първите може да се каже, че копнеем да ги осъществим, то за вторите се опитваме да ги преодолеем.

Разберете за какво мечтае човек или какво го притеснява. И в двата случая имате невероятната възможност да го докоснете искрено, демонстрирайки задълбочено познаване на неговата личност, а така и да се откроите от всички останали.

Направете нещо специално – сбъднете една мечта, без значение дали става дума за преживяване или вещ – това ще гарантира, че вашият подарък няма да се озове в прашният килер.

7. Бюджет

Колкото и да събираме информация, да анализираме мечтите, хобитата и проблемите, то накрая всичко опира до бюджета, който можем да си позволим. Колкото и да ни се ще да ви кажем, че светът е романтично място, то в крайна сметка се оказва доста прагматично.

Формирането на ценови диапазон, в който сме склонни да влезем при покупка на подарък за рожден ден е съществено, ако искаме да изберем най-доброто. Отсъствието на планиране в този аспект често води до клиширани подаръци, тъй като не сме успели да се справим в срок с покупката на по-специални такива.

8. Изненада?

Ако рожденикът обича изненади, то задайте си въпроса какъв подарък от вас не би го изненадал. Скочете на 180 градуса с нещо, което със сигурност не би очаквал да получи от вас в момента и подарете перфектния подарък-изненада.

Ако вече сте попълнили своите записки от по-горните 7 точки, то тук наистина ще можете да помислите как да направите най-добрия подарък за този човек в един наистина специален момент, а именно – неговия рожден ден.

Късмет!