simvolika-na-zhivotniteЖивотът на хората още от появата им на Земята е тясно свързан с живота и съществуването на животните. И дивите, и домашните животни имат голямо значение за нашето собствено ежедневие. Не е случаен фактът, че хората от древни времена отглеждат домашни животни и почитат и уважават дивите животни.

На практика у всички народи по света животните и птиците присъстват във възникналите и оформили се през хилядолетията поверия, приказки, митове и легенди. Животните влизат в различни религиозни вярвания, а някои от тях попадат и сред редовете на свещените символи.

По желание на древните астрономи различните животни се озовават и на небето – с техни имена са кръстени повече от 30 съзвездия, в частност и зодиакалните знаци. Самият термин “зодиак” в езика на древните гърци означавал “животно”, а думата “символ” от своя страна се превеждала като “условен знак”.

През вековете животните се превръщат в олицетворение на различните богове. На тях започват да се приписват дори човешки качества и черти – нравствени или духовни.

В много страни любимите на различните народи животни и птици са короновани за символи на цели държави и нации и техните изображения украсяват знамената им.

Вярванията от най-далечно минало, свързани със символиката на животните, показват, че посредством символи и талисмани, изработени като животински образи, се привличат богатство, щастие, здраве.

Подробното описание на различните животни-символи ще ви помогне да изберете талисман, който е близък до вашата духовна същност. Притежаването му ще ви донесе различни блага в живота и ще ви помогне да се справите с всякакви трудности.


simvolika-na-zhivotnite-lavСтатуетка лъв

Царят на животните, разбира се, представлява символ на мъжеството и храбростта, на върховната власт, благородството и гордостта. Подарявайки фигура на Лъв, вие подчертавате силата, смелостта и величието на човека, на когото искате да направите подарък .Талисманът Лъв ще донесе успех и здраве на своя собственик и ще го пази от негативни влияния. Особено значение има фигурата на Лъвицата – в символиката на животните образът й е символ едновременно на майчинството и на непобедимата сила на любовта. Лъвът е национален символ на Англия, а черногривестият лъв е символ на Етиопия. Лъвът присъства и на националното знаме на България.


simvolika-na-zhivotnite-konСтатуетка на кон

Още от най-дълбока древност конят е символ на мъжеството и грацията. В хералдическата символика конят съчетава в себе си храбростта на лъва, острото зрение на орела, силата на вола, бързината на елена и ловкостта на лисицата. На своя собственик фигурката на Коня в качеството си на талисман дарява издръжливост, мъжество и добродетелност. Конят е национален символ на Монголия.


simvolika-na-zhivotnite-slonСтатуетка на слон

Лесно е да се досетим, че слонът е символ на силата и властта, а наред с това и на добродушието. Това внушително животно е олицетворение на паметта, мъдростта, дълголетието, верността, търпението и дори състраданието. Талисман с изображение на Слон носи на собственика си енергия, мъдрост, сила на духа, подобрява неговата памет, помага му да подсили авторитета си сред своите приятели и колеги, подпомага успешното развитие на бизнеса му. Слонът е национален символ на Тайланд.


Статуетка на сова

В символиката на животинския свят совата се явява символ на мъдростта, ерудицията, чувствителността и меланхолията. Според древните вярвания совата е мистично създание, което притежава свръхестествени способности – вижда в пълен мрак и може да чувства, разбира и предрича различни събития. Фигурка с образа на Сова ще помогне на собственика си да получи нови знания и да разкрие тайните на мъдростта.  


Статуетка на риби

Рибите са много древен символ на успеха и богатството. Амулет с изображения на Риби ще помогне на своя собственик да излезе от трудна ситуация, ще способства за укрепване на здравето му и ще го дари с финансов успех. Фигурката на Риби като подарък дарява състояние на покой и умиротвореност.


simvolika-na-zhivotnite-mechkaСтатуетка на мечка

Мечката е символ на добродушието, героичната сила и непримиримостта. Според поверията на много народи мечката олицетворява мъжеството и силата и дарява мъжете с енергия и несъкрушима воля. Фигурка на Мечка е прекрасен подарък за ръководител или глава на семейство. Можете да поставите изображението на мечка на своето работно бюро в офиса или дома и ще почувствате прилив на сила и енергия. Мечката е талисман, който пази дома от негативни енергии, недоброжелателни хора и крадци.

В символиката на животните мечката е символ, който се свързва с възраждането, промените, новото начало и по-добрия живот. Това най–вероятно се дължи на факта, че през пролетта мечката се пробужда от зимен сън и започва живота си наново. Кафявата мечка е национален символ на Русия.


simvolika-na-zhivotnite-orelСтатуетка на орел

Като символ орелът в много култури изобразява духовното начало, висотата, възнесението, победата и гордостта. Двуглавият орел от своя страна означава възможност за усилване на властта. Това е един от най-древните символи. Талисман в образа на Орел ще направи своя собственик още по-благороден и ще прослави духа му. Орелът е национален символ на Германия.