Имате нужда от нов нож за своята кухня? Не искате да купувате първото нещо, което ви се изпречи, а желаете практично, трайно и същевременно красиво решение? Днес ще ви разкажем за видовете ножове, които се срещат най-масово в комплектите, продавани на пазара.

Без значение дали сте решили да купувате комплект ножове или единичен такъв, то резонно следва да отговорите на един въпрос, а именно – за какво ще използвате ножа в кухнята.

Това ваше решение може да ви помогне и да изберете най-подходящия комплект ножове с оглед вашите потребности.

Ножът на Готвача

Ножът на Готвача е един от най-големите ножове във всеки комплект и често затова се съревновава с ножа за хляб или сатъра. Дължината варира в различните видове комплекти, но като база се приема, че острието следва да е с размер около 22 сантиметра.

Конкретното предназначение на този кухненски нож е за по-интензивна работа, а както става ясно и от името му е за предпочитане с него да боравят по-опитни хора, за да разкрие своя потенциал. Сред най-честите неща, за които се използва са кълцането и рязането на кубчета, макар че на практика е подходящ в над 2/3 от случаите, когато имаме нужда от нож.


Мултифункционален базов нож

Това е най-масовият нож, който се използва в 9 от 10 случая. Размерът му е значително по-малък от този на „Готвача“ и също варира според окомплектовката и марката. Приема се, че острието на тези ножове е от порядъка на 13 сантиметра.

Поради по-компактните си размери често служи за най-разнообразни задачи – от отваряне на кашони до рязане на домати за шопска салата. Този нож никога не е излишен и често се оказва най-използваният от комплекта у дома.


Кухненски сатър

Добре познатият от филмите на ужасите сатър всъщност е изключително функционален и удобен, особено за хора с повече опит в кухнята. Често вместо класически сатър виждаме японска версия на „Ножът на Готвача“, която обаче се оказва доста сходна като модел и разликите са минимални.

Той е изключително подходящ, когато искаме да накълцаме на ситно чесън или друга подправка, която да добавим към основното ястие. Подходящ е и при кълцането на зеленчуци като значително ускорява работата на готвещия.


Нож за хляб

Един от неизменните титуляри във всеки комплект ножове е този за рязане на хляб. Макар напоследък почти всеки хляб в магазина да се продава нарязан на готови филийки, то този нож влиза в употреба във всяко домакинство, което използва домашна фурна за хляб.

Дизайнът му позволява лесно рязане на тънки или дебели филийки според предназначението им. Идеален е да нарежете топлия хляб от домашната фурна на заготовка за сандвичи за децата например. Наред със сатъра и „Готвача“ той е сред най-масивните във всеки комплект.


Нож за белене

Един от по-меките ножове в кухненските комплекти днес е т.нар. нож за белене на плодове и зеленчуци. С дължина от около 8 сантиметра, той е създаден да улесни боравенето с по-дребни плодове и зеленчуци, а в случай че нямате белачка за картофи, той идва на помощ.

Това е един от по-рядко използвани ножове, което резонно намалява значението на неговото присъствие в комплекта, който избираме.


Нож за филетиране

Ножът за филетиране се използва най-често именно за целите, описани в самото му име. Филетирането е онази дейност, при която искаме да нарежем приготвяното от нас месо на по-тънки парчета и така да го подготвим за топлинна обработка или овкусяване с марината например.

Този тип нож също не е от най-често използваните и като цяло много домакинства у нас избягват да го ползват по предназначение в повечето случаи, като често бива заместван с някои от вече гореизброените алтернативи.


Ножове за стек и пица   

Тези ножове по-рядко са част от кухненски комплект, но са абсолютно задължителни за всяко съвременно българско домакинство. Без значение дали планираме да хапнем вратна пържола или пък сме приготвили домашна пица – те са абсолютно задължителни за всеки истински дом.

Добра практика е да имате по-голям брой от тях, тъй като сякаш никога не стигат за всички на масата. Ситуацията е още по-критична, ако имате гости и сте приготвили нещо, което изисква нож за хранене.

Едно от най-добрите решения, които можете да вземете е да помислите за отделен комплект ножове, специално за хранене, защото повярвайте ни, никога не стигат, когато са нужни.


Бонус аксесоари

Тук ще ви разкажем за два вида инструменти, които обаче изключително често намират място в масовите комплекти ножове.


Вилица за сервиране

Вилицата за сервиране бе доскоро широко „дискриминирана“ в българското домакинство. Все по-често обаче тя намира своето заслужено място на масата, защото често се оказва изключително полезна за сервиране на различни меса и дори зеленчуци. В противен случай се налага да сервираме посредством обикновена вилица, което откровено казано не е най-добрият, удобен и чист вариант.


Ножица за месо

Подобно на вилицата за сервиране и този кухненски аксесоар не бе особено популярен. От скоро обаче той започна да намира място във все повече комплекти с ножове, предлагани на пазара.

Този инструмент предоставя удобен вариант за разрязване на месо при специални поводи, когато приготвяме цяло животно и това резонно създава проблеми при нарязването на месото.


Най-честите примери в нашия бит и култура, в които ножицата за месо блесва, са разбира се:

Коледа; Великден; Гергьовден; И т.н.


След като вече сте запознати с отделните видове ножове и инструменти за рязане и сервиране, то не се колебайте да изберете комплект ножове от NeoStyle.bg, който отговаря на вашите специфични нужди.

Не можете да изберете? Колебаете се между 2 или 3 комплекта? Искате професионален съвет? Обадете се още сега и ще ви помогнем да направите страхотен избор за цялото семейство, който със сигурност ще бъде подобаващо оценен от любимите ви хора!