Настройките за бисквитки
Меню
Твоята количка

Икона Света Богородица Одигитрия

Икона Света Богородица Одигитрия на супер цена от Neostyle.bg
Икона Света Богородица Одигитрия
39.99 лв
  • Наличност: В наличност
  • Продуктов код: 98124

Св. Богородица Одигитрия, или Пътеводителка така се превежда името на тази Богородица. Малка България е щастлива да има две чудотворни “ Пътеводителки “. Едната се намира в малкото село Българево, Бургаско и легендите разказват, че образа на иконата е много истински и близък до реалния лик на Божията майка.
Другата икона е позната на всички българи, защото става дума за Чудотворната Богородица от Рилския манастир.Много старо предание разказва, че иконата е била подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, известна като Мара бяла българка – жената християнка на султан Мурат 1. По този начин, наред с религиозната си стойност като християнска светиня, тя добива и историческо значение, свързва се с българската съдба.
Има и друго предание, според което византийският император Мануил 1 Комнин по време на война носел със себе си неголяма икона на Св. Богородица, около чийто образ били вградени частици от мощите на 32-ма светии- за закрила в битките. При един поход през 1173г. императорът минавал през Средец. Внезапно се разболял и по време на лечението си посещавал църквата „ Св. Георги – Победоносец“ ( днешната Ротонда). По онова време в храма били мощите на няколко светци. Мануил 1 Комнин се поклонил пред мощите на Св. Иван Рилски и оздравял. В знак на благодарност подарил чудотворната икона Осеновица ( осеняваща) на манастира, за да придружава винаги мощите на Св. Иван Рилски.
Многобройни чудеса са станали пред чудотворния образ на Божията Майка. Тя е бърза помощница при тежки заболявания и масови епидемии. През 1925г. спасява манастира от огромен пожар.
Пътеводителка , осеняваща и до днес се прекланяме почитно пред светлия и образ.

Какво покровителства иконата ''Св. Богородица Одигитрия“?

Покровителства: дом, семейство, здраве, намиране на изгубени вещи; Моли се за рожба, женитба, дори за дефекти в говора, най-бързо изпълнява намислените желания и прави чудеса

ХАРАКТЕРИСТИКИ:


Материал:дърво
Размер:височина 27 см. ширина-20 см.
 

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
Лош Добър