Естетическото подреждане на домакинските прибори за хранене играе много важна роля, за да се чувстваме комфортно на масата. То става по определени правила не за да ни затруднява, а точно обратното.

С правилното подреждане на приборите се избягват неприятни шумове, неудобство при петна върху дрехите или пък погрешното вземане на чужда чаша.
Макар че тези правила днес не са чак толкова строги, колкото преди 100г. например, има традиционен етикет, спазването на който е задължително най-вече при официални събития.

Да подредите приборите за хранене не е особено трудно, когато имате в наличност основния набор от тях.
Понеже според предназначението си те се делят на трапезни и спомагателни, важно е да познавате основните видове трапезни прибори, за да можете да ги подредите според изискванията.


Основни прибори за хранене


Лъжицата и ножът са се използвали в древността предимно за приготвяне на храна, но днес те са сред основните прибори за хранене.

Вилицата се превръща в прибор за хранене през XVв. в Италия и чак през XVIIIв. се разпространява и в другите европейски страни.

Докато преди предимно аристократи са с служели с прибори на масата, сега те са неразделна част от културата на хранене.

Като основни се утвърждават вилиците, лъжиците и ножовете, различаващи се по големина и предназначение.


•    Лъжици

Могат да са изработени от различни материали и да имат разнообразна големина и форма.
- голяма лъжица за супа;
- средна лъжица за компот, кисело мляко и др.;
- малка лъжичка (чаена) за десерти, рохки яйца, конфитюр, чай, кафе и др.
Освен тези лъжици има и още, предназначени за сосове, сладолед, подправки и горчица.

•    Вилици

Направени са от подобни материали като лъжиците и като тях се произвеждат в голямо разнообразие по големина и форма.
- голяма вилица за основни ястия и с по-къси бодове за риба;
- средна вилица за междинни ястия, предястия и отделни десерти;
- малка вилица с четири рога за по-твърди тестени десерти;
- малка вилица с три рога за плодове и по-меки десерти;
- малка вилица с два рога за лимони и някои други плодове.
Има и по-специални вилици – за хапки, миди и др.

•    Трапезни ножове


Острието и дръжката им може да са изработени от еднакъв материал, като това предимно е неръждаема стомана, но и стомана с покритие, устойчиво на корозия.
Има и други ножове, при които острието е от стомана, а дръжката е дървена, пластмасова и др.
- голям нож за основни ястия с назъбен резец за по-твърдите консистенции;
- среден нож за предястия и някои видове десерти;
- малко ножче за десерти.
За хранене се използват и други ножове, служещи да се разреже риба, да се реже сирене или маже масло, за раци и др.
Един комплект прибори за хранене 72 части, който е достатъчен за 12 човека, е чудесен като вариант не само за ежедневието, но и за по-специални поводи.

Как се подреждат приборите за хранене на масата


Преди да започнете да подреждате приборите около чиниите, сложете чиста и изгладена покривка. Тя трябва да виси от всяка страна на масата поне 20 см.
При самата подредба на приборите вземете под внимание какви са функциите и значението им.


Главните правила, които е важно да спазвате, са:


1.    Подредете приборите според реда, в която ще се употребяват – отвън навътре.
Поставете прибора за първото ястие от външната страна, а после от вътрешната страна – прибора за следващото.
2.    Вилицата трябва да бъде от лявата страна на чинията, а лъжицата и ножовете – от дясната.
Мястото на ножа за основното ястие е най-близо до чинията, поставен с острието към нея, след него следва лъжицата, а най-отвън по правило стои ножът за предястието.
Вилиците са разположени по аналогичен начин – вилицата за основното е от вътрешната страна, а тази за предястието – от външната.
Разстоянието на приборите от ръба на масата се изисква да бъде 2 см, а разположението -перпендикулярно и успоредно, на 1 см един от друг и от ръба на чинията. Лъжиците и вилиците са с изпъкналата част надолу.
3.    Сложете приборите за десерта над чинията.
Малката лъжичка е правилно да бъде над виличката, като върхът й да е обърнат надясно, а този на виличката – в обратна посока.
Виличката може да поставите и отляво между вилицата за основното и чинията. Ако за един десерт има два прибора, най-често виличка и нож, по-близо се поставя предназначеният за дясната ръка.
4.    Ножът за масло стои вляво от вилицата върху чинията за хляб.
При наличие на риба в менюто, вместо обичайните вилица и нож сложете специалните прибори за риба.
Не претрупвайте масата с прибори, от които няма да има нужда. Ако няма да се сервира супа, не слагайте лъжица. При тясна маса приборите за десерт може да донесете заедно с него.
Дали ще подредите масата си с евтини комплекти прибори и сервизи за хранене или с прибори за хранене лукс, важното е да са качествени и правилно подредени. Тогава и удоволствието от храната ще бъде по-голямо.