Настройките за бисквитки
Меню
Твоята количка

Икона Св.Богородица Достойнсво Ест

Икона Св.Богородица Достойнсво Ест на супер цена от Neostyle.bg
Икона Св.Богородица Достойнсво Ест
64.99 лв
  • Наличност: В наличност
  • Продуктов код: 47928

През 982г. в не далеч от гр.Карея – средището на светогорските манастири, живеели в една килия отшелници – монах и послушник. И двамата носели името на небесния архистратиг Гавраил. Веднъж монахът отишъл на всенощно бдение в Корейския храм, а на послушника заръчал да извърши своето молитвено славословие в килията. Настъпила нощта. На вратата почукал непознат монах и помолил да му дадат подслон. Когато дошло време за среднощното бдение, двамата застанали на молитва. На 9-та песен на канона, в която се възхвалява Пресветата Богородица, послушника започнал да пее обичайната църковна песен:„ Честнейшую херувим….“. Но дивния гостенин го спрял кротко и с ангелски глас запял:„ Достойно есть яко воистинну блажити Тя,Богородицу….“ Послушникът се изпълнил с възторг от ангелското пеене и помолил гостенина да запише чудната Богородична песен. Но тъй като в килията нямало хартия и мастило, непознатият монах поискал да му донесат каменна плоча. С пръста на ръката си той записал върху нея песента „ Достойно есть“ Буквите се врязали дълбоко в твърдия камък, сякаш били написани върху восък. Накрая странникът заповядал занапред така да бъде прославяна Божията Майка и после станал невидим. Това бил самият архангел Гавраил, изпратен от Бога, за да научи вярващите на ангелската песен, с която достойно да възхваляват Небесната царица.

Иконата на Божията Майка, пред която се молели архангелът и послушникът, била пренесена в съборния храм на Карея „Успение Богородично“, където се прославила с много изцеления и чудеса. Вместо „Милостива“ тя била наречена „Достойно есть“ Килията , в която станало чудото, приела същото име. От най древни времена и до днес тя е една от българските светини на Света Гора, заедно с монастира Зографи килията „Св. Йоан Кукузел“. В манастира „ Св. Панталеймон“, край с. Добринище , Разложко се намира чудотворно копие на иконата „Достойно Ест“ Някаква тайнственост забулва времето и начина на появата на иконата тук, подсилва светостта ѝ и я прави съпричастна в съдбата на народа ни . Скрита от поклонници , минавали по тези места и нападнати от разбойници или османци. След години — случайно или след дълго търсене –иконата е намерена. На мястото е издигнат монастир. Иконата няма надпис— сюжетът подсказва названието и. И до днес вярващите разказват кой каква помощ е видял от нея и различни чудеса . Не пропускат да посетят и се поклонят на образа на Св. Богородица „Достойно ест“.


Защо да изберем икона за подарък?

Иконите са един от символите на вярата.Те всъщност са предпочитан подарък от много хора, защото в тях могат да се вложат много духовни пожелания. Подарявайки една икона, вие можете да направите подаръка си наситен с много по-богата духовна енергия и така да изразите топлите си чувства към ваш близък човек


Какво покровителства иконата Св. Богородица „Достойно ест“?

Покровителства: Дом, семейство, майки, деца. Подходящ подарък за нов дом, ново семейство, както и за всякакви поводи.


Характеристики:

Материал: сребро 999, позлатени и цветни фрагменти, естествено дърво.
Произход: Lar International, Italy
Размер на иконата: 8 х 11 см
Опаковка: външна рубинено червена подаръчна кутия, вътрешна текстилна торбичка и сертификат за качество.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
Лош Добър